Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

    Nasze przedszkole

    Nasze przedszkole

    Nasze  przedszkole

    Nowe żłobko-przedszkole jest obiektem o powierzchni całkowitej 3 073,02 m2 wybudowanym w technologii pasywnej, do którego zostało przeniesione Przedszkole Integracyjne nr 12 im. J. Ch. Andersena . W budynku  funkcjonuje również Żłobek Miejski Nr 3 oraz basen rehabilitacyjny dla dzieci przedszkolnych i żłobkowych. 

     

    Budynek przedszkola i żłobka zaprojektowano jako obiekt wolnostojący z dwiema kondygnacjami nadziemnymi oraz częściowo z jedną kondygnacją podziemną, na planie zbliżonym do kwadratu.
    W budynku zastosowano wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, zamontowano pompy ciepła i instalacje fotowoltaiczne. Zainstalowano urządzenia zacieniające, system chłodzenia w porze letniej oraz automatyczne sterowanie temperaturą w pomieszczeniach.

     

    Szacuje się, że wykonana instalacja fotowoltaiczna pokrywać będzie ok. 50% zużycia energii elektrycznej budynku, instalacje c.o. i c.w.u. w oparciu o OZE będą pokrywać ponad 35% zapotrzebowania na ciepło zaś wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła min. 75%. 

     

    Przy obiekcie powstał także punkt ładowania pojazdów elektrycznych oraz parking.

     

    Na parterze znajduje się 5 oddziałów przedszkolnych, szatnie, duża wielofunkcyjna aula o powierzchni ok. 150 m2 (pełniąca rolę sali do występów, sali gimnastyczno-rytmicznej czy sali spotkań z rodzicami), gabinet terapi SI, sali  doświadczania świata-polisensoryczna, duża, nowocześnie wyposażona kuchnia, która będzie obsługiwała cały obiekt, pomieszczenia techniczne, strefa administracyjna z gabinetami dla intendenta i dietetyka oraz basen o wymiarach 12,5×6 m (głębokości od 0,6m do 1,2m). Basen w obiekcie przeznaczony jest do nauki pływania oraz ćwiczeń usprawniających dla dzieci przedszkolnych, a w dalszej perspektywie również dzieci do lat 3

     

    Z kolei na piętrze zlokalizowanych zostało 5 oddziałów żłobkowych (każdy z nich posiada swoją sypialnię przynależną do danej sali), pralnia, strefa administracyjna z gabinetami dyrektorów, sekretariatem, gabinety specjalistyczne: psychologa, logopedy, pedagoga, pielęgniarki,  które pozwolą na prowadzenie z dziećmi z niepełnosprawnościami zajęć odpowiednich do ich indywidualnych potrzeb rozwojowych, edukacyjnych oraz możliwości psychofizycznych.

     

    Na zewnątrz znajduje się nowoczesny plac zabaw.

     

    W ramach projektu został również zapewniony dostęp do całego obiektu dla osób z niepełnosprawnościami. Wszystkie oddziały przedszkolne i żłobkowe oraz szatnie basenowe zostały przystosowane dla dzieci z niepełnosprawnościami. W budynku uwzględniono różne możliwe zasady projektowania uniwersalnego, dotyczące zarówno dysfunkcji ruchowych jak również dysfunkcji zmysłów.

     

    Każda przestrzeń umożliwia samodzielne i świadome użytkowanie, przestrzeń jest także dostępna i pozbawiona barier architektonicznych, tak aby wszystkie pomieszczenia i urządzenia jej towarzyszące, były dostępne dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich, osób z dysfunkcjami wzroku, słuchu, itp. 

     

    Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu prezentujacego nasze przedszkole

    https://www.facebook.com/nadbereznylucjusz/videos/611852351102117/

     

    Data dodania: 2023-09-26 18:16:01
    Data edycji: 2023-10-22 18:18:23
    Ilość wyświetleń: 883

    "Jeśli szanujemy dziecko i podążamy za jego możliwościami, to może ono zrobić więcej niż od niego oczekujemy, a wszystko co dziecko potrafi – nauczycielowi zrobić nie wolno."

    Helen Parkhurst
    Godło
    Bądź z nami
    Aktualności i informacje
    Biuletynu Informacji Publicznej
    Logo Facebook
    Facebook
    Biuletynu Informacji Publicznej